Vijf punten weekeinde: Heerenveen ook verslagen, overtime winst 4-3

0

Wedstrijd ECHL Snackpoint Eaters Geleen – Heerenveen
Verslag door Jos Janssen

Tot nu toe doet de Geleense selectie het prima voor de beker in de CEHL. Vier van de vijf wedstrijden gewonnen en alleen Luik heeft Geleen 2 puntjes af kunnen snoepen. Toch is het Geleen die momenteel de ranglijst aan voert. Zaterdag heeft Geleen in de Haagse Uithof drie punten meegenomen naar het zuiden. Na een snelle treffer van Ben Duperreault en even later Bradley Forrest starten de zuiderlingen sterk aan de wedstrijd. De hofstedelingen weten nog de aansluiter te scoren en dat allemaal in de 1e periode. De stand hield de spanning er in en er werd niet meer gescoord, waardoor Geleen met 1-2 de wedstrijd won.

Geleen moet nog 3 wedstrijden spelen om alle tegenstanders voor de eerste keer voorbij hebben zien komen. Een van die tegenstanders is Heerenveen, die vanavond Glanerbrook komen bezoeken. Bij de wedstrijden tegen Heerenveen was vooraf niet te voorspellen wie er met de punten naar huis ging. Heerenveen heeft tot nu toe geen goede start gehad en heeft slechts twee wedstrijden gewonnen, waaronder gisteravond. Verrassend wonnen de Friezen van het sterke Duitse Diez met 4-2. Dat laat zien waartoe de Friezen in staat zijn, nu zij hun draai langzaam hebben gevonden. Dat betekent dat Geleen ook vanavond weer vol aan de bak zal moeten gaan. Vanavond missen we de geblesseerden Akim Ramoul, Kay Gielen. Gelukkig staat Wouter Sars nadat hij gisteren de puck hard tegen zijn been had gekregen vandaag weer op het ijs: Bikkel! Het einde van de schorsing van Jeffrey Mellisant komt langzaam in zicht, maar dit en volgend weekeinde mag hij nog niet meedoen. De starting goalie aan Geleense zijde is Jowin Ansems. De wedstrijd staat onder leiding van Chris van Grinsven.

1e periode
De wedstrijd is gestart en beide teams spelen in een zeer hoog tempo. Toch duurt het drie minuten eer het eerste geplaatste schot op doel wordt gemaakt en wel door Geleen. Geleen heeft licht de overhand en dat blijkt ook wel als zij de score mogen openen. Met een mooie pass van Tijn Jacobs op Jordan Steinmetz weet hij het netje te vinden: 1-0. Soortgelijke actie was ook al even van tevoren, maar toen wist Geleen nog niet te scoren. De Friezen blijven gevaarlijk in de wedstrijd en zijn snel in de omschakeling. Heerenveen schuwt het fysieke spel niet en de gebroeders Nordemann weten regelmatig over het randje te gaan, maar de referee vindt heel veel goed. Vijf minuten voor de pauze heeft Geleen nog een mooie kans om de voorsprong te vergroten als Geleen met 3 spelers op de goalie af kunnen gaan, maar Tom Marx helaas tegen de goalie op schiet. Tegen het einde maakt Wouter Sars Nordemann duidelijk dat de grens bereikt is en er ontstaat wel een klein opstootje, maar er worden geen straffen uit gereikt.

2e periode
De 2e periode is amper begonnen als de puck ineens in het netje ligt aan Geleense kant. Reeds na 11 seconden scoort Tuukka Rajamaki de gelijkmaker en ligt de hele wedstrijd weer helemaal open. Kort hierna heeft Geleen powerplay, maar kennelijk waren de spelers nog onder de indruk van de gelijkmaker, want tijdens deze powerplay liep niks: slordig spel, puckverlies en de pass kwam niet aan. Er werd dus ook niet gescoord. Door dit spel kwam Heerenveen ook beter in de wedstrijd en roken zij hun kansen. Hierdoor speelde Geleen paniek-ijshockey. Heerenveen bleef fysiek spelen en maakte ook hun checking steeds af. Als Heerenveen halverwege de wedstrijd 2 straffen binnen 4 seconde krijgt (hooking en delaying the game), mogen de Eaters aan een powerplay beginnen met 2 spelers meer op het ijs. Nu zal men moeten gaan scoren en dat doen de Eaters dan ook. Met een bijna onmogelijk schot vanaf de achterlijn verrast Jordan Steinmetz de goalie en staat Geleen weer voor met 2-1 (PP+2). Binnen de minuut verhoogd Geleen de score als de goalie mooi uitgespeeld wordt door Mike Collard en Ben Duperreault, waarbij Ben de puck binnen schiet: 3-1 (PP+1). Als Geleen nog in dezelfde minuut een straf krijgt kan Heerenveen in de powerplay wat terug doen. Nadat zij de puck mooi snel rond speelde haalde Henri Ruotsalainen uit en schiet de aansluiter binnen: 3-2 (PP+1) en wordt het weer spannend in Geleen.

3e periode
Aan het begin van de periode krijgt Geleen weer powerplay als Heerenveen voor de 2e keer teveel spelers op het ijs hebben staan. Gelukkig loopt deze powerplay weer ouderwets goed, maar wordt er helaas niet gescoord. Heerenveen gaat wel op zoek naar de gelijkmaker en buffelt door en wordt sterker en sterker. Met nog 7 minuten op de klok heeft Tom Marx weer een dot van een kans als hij alleen op de goalie af kan gaan, maar helaas stond deze weer een doelpunt in de weg…. En als je ze dan niet zelf maakt, doet de tegenstander dat wel. Met wat geklungel voor het Geleense doel weet Rens Aberson van dichtbij de puck in het doel te wippen en staat het met minder dan 5 minuten op de klok gelijk: 3-3. Het worden nog spannende minuten, zeker als Geleen in de laatste minuut ook nog een straf tegen krijgt. Zij weten te voorkomen dat Heerenveen kan scoren en een verlenging zit er aan te komen.

Overtime
Overtime wordt gespeeld met 3 tegen 3 spelers op het ijs en wie als eerste scoort heeft de wedstrijd gewonnen en krijgt 2 punten, de verliezer 1 punt. Aangezien Geleen nog 1 speler op de strafbank heeft zitten, mag Heerenveen met 1 speler extra aan de overtime beginnen. De straf overleven wij, waardoor na een onderbreking weer met 3 tegen 3 spelers verder wordt gespeeld. De minuten tikken weg, de secondes tikken weg, maar met nog slechts 27 seconde op de klok weet Geleen te scoren en de wedstrijd te winnen. Door een hele mooie aanval en het uitspelen van de goalie weet Bradley Forrest met een goede pass Wouter Sars te vinden die genadeloos uithaalt en de 4-3 binnen schiet….. en dan te bedenken dat Wouter bijna niet mee kon doen door de puck die hij gisteren hard tegen zijn been op kreeg….

Hoppa, met deze winst blijven de Snackpoint Eaters bovenaan de ranglijst staan met 3 punten voorsprong op de nummers 3 (Den Haag) en nummer 3 (Neuwied).